Perşembe, Temmuz 30, 2009

Mercimek Koftesi


4x kisilik.

Malzemeler:
1x su bardagi kirmizi mercimek
2x su bardagi koftelik (ince) bulgur
2x kuru sogan
1x litre su
1x cay bardagi zeytinyagi
3x kasik salca
keyfekeder kara biber, pul biber, kimyon
0.5x demet maydonoz
5x bas taze sogan
2x kasik tuz
marul, roka vs.



Hazirlanisi:
1x litre suyu kaynatin. bu suyla mercimegi lapa kivamina gelene kadar haslayin. mercimekler haslanirken, salata tabagi gibi bi kaseye bulguru koyun. mercimekleri arada bir karistirin ki yabismasin. mercinekler lapa kivamina geldiginde, ocaktan alin. burda dikkat edilmesi gereken nokta, mercinekler tenceredeki suyun tamamini cekmemeli. tencerenin icindeki sulu mercimek lapasini bulgurun uzerine oldugu gibi dokun ve 15-20 saniye guzelce karistirin. ardindan salata tabagi gibi kasenin agzini bi sekilde kapatin. bulgur ve mercimek lapasi 40 dakika kadar birlikte kalmali ki mercimegin kaynar suyuyla bulgurlar pissin. bu sure zarfinda, taze soganlari dograyin ve maydonozu ince ince kiyin. uygun sureyi tutturmak babinda, bu islem icin 20 dakika kadar ugrasin. ardindan, tavayi ocaga koyun, icine zeytinyagini dokun. yag isinirken 2x soganlari yemeklik dograyin (kup seklinde). dograma islemi bittiginde yag isinmis olmali; soganlari tavaya atin ve pembelesene kadar karistirin. bir yandan da 1x su bardagi su kaynatin. soganlar pembelestikten sonra 3x salcayi da tavaya atin ve 30 saniye kadar karistirin. bu sure zarfinda 1x bardak suyun kaynamis olmasi gerekir; kaynar suyu da tavaya dokun ve malzemeleri yavas yavas karistirin. suyunu birazcik cekene kadar ocakta kalsin (5-10 dakika). Bu islemin sonunda bulgurlar ve mercimek yeteri kadar bir arada kalmis olacaktir. salata tabagi gibi kaseyi acin ve icine tavadaki karisimi dokun. tuzu ve baharatlari da ilave edin. salata tabagi gibi kasenin icerisindeki karisimi tahta kasik vasitasiyla guzelce karistirin. bu noktada guzel olani, karisimi elinizle yogurmanizdir; fakat karisim sicak olacagindan, tahta kasikla yogurmaniz daha mantikli olacaktir. sicaktan zaten yumusamis ve kivama gelmis bulgur ve mercimegi tahta kasikla yogurmak cok da zor olmayacaktir. 5-6 dakika kadar bu yogurma islemini gerceklestirdikten sonra, onceden kiymis oldugumuz taze sogan ve maydonozlari da salata tabagi gibi kaseye dokun ve biraz da boyle yogurun. 2-3 dakika kadar da bu islemi surdurdukten sonra sira sikmaya geldi. ceviz buyuklugunde parcalar koparip avcunuzun parmaklarinizla birlestigi yere alip, cok sikmadan hafifce elinizi kapatip acin, kofteyi oldugu yerde biraz dondurup ayni islemi tekrar yapin. kofte guzel bir goruntu almis olacaktir. ilk kofteyi yiyin, ve "oooeeh, super olmus" diyin adettendir. etrafinizda birileri varsa onlara da diger siktiklarinizdan ikram edin. yemezlerse zorla yedirmek, hatta agizlarina tikmak, agizlarini acmiyorlarsa kofteyi agiz cenahina yabistirip sivamak, bu kadar ugrasin ustune mubahtir, cekinmeyin. kofteleri, altina roka dosenmis uygun bir kaseye guzelce yerlestirdikten sonra, orta uzerine bir maydonoz dikin. kaseyi uygun bir yere koyun. kasenin sagina soluna bi yerine "var misin?" yazan bir kagit koyup, fotografini cekin ve tarifiyle beraber gonderin.

afiyet olsun.

not: marul veya roka arasina 1x adet koyup, uzerine de limon sikilarak tuketilmesi tavsiye edilir.

3 yorum:

  1. afiyet bal şeker, löp löp et, pıt pıt yağ olmuştur işalla :D

    YanıtlaSil
  2. Hala inanmak zorunda değilim tamam mı!!? Önce yapıp denemem lazım, bakalım olacak mı tarif ettiğin gibi, ne belli!

    Lan insanın aklına mercimek köftesi yapmak gelir ve yapar mı, anlamıyorum arkadaşım! Erkek adamsın!

    Salata tabağı gibi bir kase bulsam hemen yapıcam aslında da :)

    YanıtlaSil