Cumartesi, Ocak 31, 2009

3'ün 5'in hesabı


uzun zamandır yazmadığımı geçen gün fark ettim. kimin umrundaysa artık.

peki. güzel. tamam. başlıyorum.

bence bi süre zengin olmamak lazım. sadece öldürmeyen güçlendirir mottosuna paralel bi bakış açısıyla söylemiyorum bunu; daha ziyade, etrafta olup biteni anlamayı kolaylaştırdığını düşündüğümden. özellikle çocukluğunu yokluk nedir bilmeden geçirenlerin pek sığ baktıklarını gözlemliyorum olaylara. anlayamıyorlar, inanılmaz. ve anlatamazsın da, bi birikim yok, paranın çözebildikleri bi çok açıdan etkiliyo düşünüşü, yani düşünmeyişi. adam düşünmüyo, öyle bi oluşum yok kafada, herhangi biri için para azlığına bağlı gelişen zincirleme problemlerden herhangi birinden haberdar değil. sadece satın almakla alakalı değil. aynı zamanda herhangi bi satın almaya bağlı bi çok şeyle alakalı. satın alma gücü kuvvetle muhtemel ve aslında en kötü ihtimalle hayatın geri kalanında da aynı şekilde korunduğundan, iki seçenek var aslında zat-ı muhterem için: ya dibine kadar zevk almaya bakıyo para kazanma şekli seçerken ya da hiç bi şeyden zevk almayan birine dönüşmüş oluyo çoktan.

aslında hemen karşı taraftan bakıp olaya, sürekli para olması durumunun anlaşılabilmesi için de öyle bir hayat yaşamak gerektiğini ortaya koyabiliriz kolayca. lakin kritik olan elde etmek ihtiyacı. bu ihtiyaçtan yoksun olmanın neler götürdüğüyle alakalı bi yazı bu. paranın bu kümeyi daraltması, insanın istenebileceklere dair hassaslığını yitirmesi -hatta hiç sahip olmaması- ile alakalı, konuyu dağıtmayın! üstelik zengin olmanın daha az ihtimal gibi durması da yazının elini güçlendiriyo. ihtimal azaltıkça, karşı ihtimal artıyo. en basiti, bu zengin insan evladının anlayamama ihtimalinin olduğu kavramlar ve o insanların oluşturduğu topluluk içinde olup biten olaylar epey fark atıyo.

bi de duygusal bi zemine taşıma telaşı olabilir konuyu. sevgi, saygı, güven gibi duyguların öneminden dem vurulabilir. para var mı yok mu çok önemli değil arkadaşım, asıl bunlar var mı denilebilir. buna karşılık yazı çevik bi şekilde bu konuyla da ilgilendiği kısmı şöyle açıklar; işte sağlam bi duygusal zeminin de oluşumunda kısmi parasızlık çok paradan daha etkili olabilir.

elbette hiç yok olan paradan bahsetmiyoruz, bi süre paramız az olsun istiyoruz sadece. yoksa pekala hepinizin zengin olması dileği ile bitirebilir yazı kendini. daha güzeli, yazarın bu yazıyı yazıyor olmasını çocukluğunda yeterince çok parası olmadan geçirdiği günlerin bi faydasını arıyor olmasına bağlayabilir. arayıp arayıp, aslında bulamayabilir. bu bulamayışın açık göstergesi olabilir mesela bu yazı. ya da işte birisi anlamayabilir bu yazıda bahsedilenleri, ve çocukluğunu bi yalıda piyano dersleriyle geçirmiş olabilir.

benim parmaklarım da piyano çalmaya çok uygunmuş be, tüh.